Ryż z kurkumą

Garnek z żółtą zawartością
Składniki:
(g) nalać do garnka 3 filiżanki wrzątku,
(sł) wsypać filiżankę ryżu (dla mnie ryż jest słodki, jeżeli dla Ciebie jest ostry dodaj później),
(sł) dodaj 1/2 łyżeczki masła,
(o) dodaj plasterek świeżego imbiru (i ryż jeżeli tak zdecydowałaś/eś),
(sn) dodaj 1/4 łyżeczki soli,
(k) dodaj plasterek cytryny (razem ze skórką),
(g) dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy,
(sł) ponownie dodaj odrobinę masła,
(o) dodaj ponownie plasterek świeżego imbiru


Receptura:
gotuj całość około 15-20 minut. Ja gotuję 15 minut, następnie na 5 minut zostawiam na gorącym palniku. Na koniec jeszcze wyjmij imbir oraz cytrynę.

I jeszcze jedno! Zwróćcie uwagę, że mamy w tym przepisie 1 i 1/2 obiegu. Przepis dodaję jesienią więc celowo kończę go smakiem ostrym. Jeżeli nie będziecie mieli pomysłu na dostosowanie przepisu do danej pory roku to piszcie komentarze. Na pewno pomogę!

Alternatywna wersja:
Składniki:
(sn) dodaj 3 filiżanki zimnej wody oraz 1/4 łyżeczki soli,
włącz/zapal ogień,
(k) dodaj plasterek cytryny (razem ze skórką),
(g) dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy,
(sł) dodaj odrobinę masła,
(o) dodaj plasterek świeżego imbiru

Od momentu zagotowania gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

1 komentarz:

  1. Podoba mi się ta wersja ryżu z imbirem i kurkumą. Gotuję ryz bez soli. Ma zdecydowany smak i jest lepszy

    OdpowiedzUsuń