Ryż na zielonej herbacie

Bardzo dawno go nie robiłam i dzisiaj na nowo odkryłam jego wspaniały smak. Polecam gorąco do wszystkiego! Z syropem z agawy będzie doskonałym deserem dla maluchów, choć nie tylko. Do ryby również pasuje idealnie. Zachęcam do przetestowania ;)
Przepis jest niezwykle prosty. Jest to jedynie lekko zmieniona wersja zamieszczonego niedawno przepisu na ryż z cytryną i imbirem.





Składniki:
(g) nalać do garnka 3 filiżanki wrzątku
(sł) wsypać filiżankę ryżu (dla mnie ryż jest słodki, jeżeli dla Ciebie jest ostry dodaj później)
(sł) dodaj 1/2 łyżeczki masła
(o) dodaj plasterek świeżego imbiru (i ryż jeżeli tak zdecydowałaś/eś)
(sn) dodaj 1/4 łyżeczki soli
(k) dodaj łyżeczkę kuskusu
(g) dodaj torebkę zielonej herbaty (torebkę aby po około 5 minutach ją wyrzucić)
(sł) ponownie dodaj odrobinę masła
(o) dodaj ponownie plasterek świeżego imbiru
Pamiętaj o wyrzuceniu herbaty :)



Receptura:
gotuj całość około 15-20 minut. Ja gotuję 15 minut, następnie na 5 minut zostawiam na gorącym palniku. Na koniec jeszcze wyjmij imbir.

I jeszcze jedno! Zwróćcie uwagę, że mamy w tym przepisie 1 i 1/2 obiegu. Przepis dodaję jesienią więc celowo kończę go smakiem ostrym. Jeżeli nie będziecie mieli pomysłu na dostosowanie przepisu do danej pory roku to piszcie komentarze. Na pewno pomogę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz