Patologiczne gorąco organizmu

Jest to patologiczny nadmiar ciepła w organizmie.

Przyczyny:
  • zbyt duża ilość pokarmów rozgrzewających w diecie,
  • zbyt mala ilość pokarmów ochładzających w diecie,
  • zbyt duża aktywność fizyczna (praca, sport),
  • zbyt długie przebywanie w gorącym klimacie ale również zimny klimat może być przyczyną gorąca, nie należy wystawiać organizmu na zbyt długie przebywanie w ekstremalnych warunkach np. leżenie plackiem na plaży w samo południe,
  • zablokowanie krążenia,
  • gorąco niekorzystnie wpływa na serce, umysł i układ naczyniowy,
  • zbyt dużo mięsa w diecie,
  • agresywna postawa.
Objawy:
  • wysuszenie płynów, 
  • organizm jest rozgrzany a my unikamy gorących pomieszczeń,
  • język: jaskrawoczerwony z żółtym nalotem, 
  • twarz i oczy zaczerwienione,
  • krwawienia z nosa,
  • smród z ust,
  • wysokie ciśnienie krwi oraz wysoki puls,
  • niespokojne i niespójne wysławianie się,
  • obrzęki, wypryski skórne oraz owrzodzenie,
  • zaparcia i cuchnący stolec,
  • ciemnożółty i cuchnący mocz oraz plwocina.
Zalecenia:
  • unikanie konfliktów, słuchanie innych,
  • ograniczenie mięsa w diecie,
  • jedzenie mniejszych porcji,
  • picie gdy ma się pragnienie,
  • UNIKAĆ: czerwonego mięsa, kurczaków, alkoholu, kawy, papierosów,
  • OSTROŻNIE spożywać: jogurt, nabiał z mleka krowiego, jajka, owoce morza (małże, kraby),
  • wyjątkowo można sobie pozwolić na kozie mleko, migdały, sezam, pestki slonecznika,
  • gotować tylko na parze, czasem dusić, 
  • jadać produkty należące do tzw. neutralnej grupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz