Kardamon

  • smak ostry o naturze termicznej ogrzewającej,
  • uważany za afrodyzjak,
  • występuje w dwóch formach: zielonej i czarnej, czarny kardamon jest bardziej cierpki w smaku,
  • szybko jełczeje więc podobnie jak pieprz powinien być mielony tuż przed podaniem,
  • poprawia przemianę materii,
  • stosowany w zaburzeniach łaknienia,
  • wykorzystywany przy leczeniu takich chorób jak: astma, zapalenie oskrzeli, brak apetytu,
  • odświeża oddech w tym celu należy żuć całe ziarna,
  • pobudza krążenie płynów w organizmie,
  • rozgrzewa nerki,
  • osusza wewnętrzną wilgoć,
  • działa moczopędnie i redukuje nadmiar wilgoci i śluzu w meridianach i narządach,
  • dodany do kawy wzmacnia jej zdolność poprawiania funkcji trawiennych oraz zmniejsza jej nadmiernie pobudzający wpływ na system nerwowy.

1 komentarz:

  1. Kocham czarna kawe parzona z kandemonem I cynamonem. Cukru juz nie trzeba a ja of tej substancji drugo bylaw I jeszcze troche jestem uzalezniona

    OdpowiedzUsuń