Imbir

Uwielbiam smak imbiru. Dodaję go właściwie do większości dań, które przygotowuję, nawet do ciast. choć pewnie dlatego wszystkie maja korzenny posmak. Do herbat  i mięs zdecydowanie polecam świeży imbir. Suszony ma bardziej rozgrzewające właściwości i nie każdemu jest wskazany. Jednak jeżeli używasz w trakcie gotowania suszonego imbiru w ilości szczypty na końcówce noża a nie pełnej łyżeczki to wówczas przeciwwskazań do stosowania go właściwie nie ma, no chyba, że zaliczasz się do jednej z grup osób, którym imbir jest niewskazany ale o tym później.

W skrócie o zaletach imbiru:
  1. poprawia trawienie i sprzyja lepszemu przyswajaniu składników odżywczych z posiłków,
  2. najlepsze naturalne lekarstwo na nudności, chorobę lokomocyjną i morską (w ciąży w formie herbatki a pozostałe osoby mogą stosować nalewkę imbirową),
  3. łagodzi stany zapalne i sprzyja podniesieniu odporności,
  4. leczy łagodne objawy bólu od bólu głowy, mięśni czy związane z przeziębieniem, łagodzi również objawy zapalenia stawów,
  5. ułatwia prawidłową pracę układu krążenia dzięki właściwościom przeciwzapalnym, stymuluje wydzielanie adrenaliny co jest ważne dla serca,
  6. jest bogaty w antyoksydanty a zatem zapobiega starzeniu się komórek i ma właściwości antyrakowe, podobnie jak kurkuma zawiera kurkuminę w składzie,
  7. łagodzi objawy astmy
Imbir w TCM
  • smak ostry, świeży imbir jest ciepły a suszony jest gorący,
  • wysusza, ogrzewa i zmniejsza nawilżające właściwości słodkiego jedzenia,
  • wspomaga trawienie produktów mlecznych,
  • imbir, kolendra oraz kminek zmniejszają właściwości wzdymające fasoli,
  • świeży imbir pomaga w trawieniu białka nie tylko zwierzęcego ale również roślinnego,
  • nie powinien być stosowany przez osoby z objawami gorąca,
  • UWAGA! imbir jedzony na pusty żołądek może powodować niestrawność,
  • leczy migreny,
  • zapobiega obrzękom, działa moczopędnie,
  • działa rozkurczowo na jelita, 
  • pomaga trawić tłuszcze powodując zwiększone wydzielanie żółci,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn ponieważ jest bogaty w potas,
  • wzmacnia skórę, włosy, zęby i paznokcie ponieważ zawiera krzem,
  • wspomaga przyswajanie przez organizm wapnia, pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych kości,
  • o pozytywnym wpływie na naczynia krwionośne już pisałam a to dzięki manganowi.
A tu znajdziecie przepis na probiotyczne piwo imbirowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz