Ananas

 Właściwości ananasa:
  • natura termiczna neutralna,
  • smak słodko-kwaśny,
  • usuwa tzw. gorąco późnego lata,
  • zawiera bromelinę: enzym rozkładający białka do aminokwasów a zatem ułatwiający trawienie oraz niszczący robaki,
  • działa przeciwzapalnie, rozrzedza krew, wspomaga rozpuszczanie skrzeplin i zapobiega sklejaniu się płytek krwi, łagodzi objawy choroby wieńcowej oraz zakrzepowego zapalenia żył,
  • ułatwia wydalanie toksyn z organizmu, 
  • oczyszcza skórę,
  • zaspokaja pragnienie,
  • działa moczopędnie,
  • zawiera mangan, który stymuluje wchłanianie wapnia, będącego podstawowym budulcem kości zatem zapobiega osteoporozie, 
  • leczy: objawy udaru słonecznego, reumatoidalnego zapalenia stawów, niestrawność, anoreksję, rozwolnienie i obrzęki. 
I mimo, że obecnie nastała moda na promocję ananasa to jednak nie każdy może sobie na niego pozwolić.

Kto powinien uważać:
  • osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy,
  • osoby z wypryskami skórnymi,
  • kobiety w ciąży bo jedzenie ananasa może prowadzić do poronienia.
Zdjęcie pochodzi z funpage Healthy Nutrition & Natural Medicine News

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz