Zupa cebulowa z kombu

Zupa cebulowa przed zmiksowaniem
Składniki:
(k) 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki natki pietruszki,
(g) ok. 1,5 litra wrzątku, 1/2 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek jałowca,
(sł) szczypta kminku, fakultatywnie 1 łyżka masła ghee,
(o) 2 cebule, 1 ząbek czosnku, pieprz czarny do smaku, 4 łyżki kaszy jęczmiennej,
(sn) 1 łyżeczka soli morskiej, 1 listek kombu.




Zupa cebulowa po zmiksowaniu
RECEPTURA:
(k) wlej sok z cytryny,
(g) dodaj wrzątek i tymianek,
(sł) dodaj kminek,
(o) dodaj pokrojoną cebulę oraz rozbity razem z łuską ząbek czosnku,
(sn) dodaj sól.
Gotuj około 15-20 minut.

(k) dodaj natkę pietruszki,
(g) dodaj ziarno jałowca,
(sł) dodaj masło ghee lub jeżeli zdecydowałeś/aś się na niedodawanie go dodaj jeszcze odrobinę kminku,
(o) dodaj kaszę jęczmienną oraz pieprz,
gotuj około 10 minut
(sn) dodaj pasek kombu
gotuj jeszcze około 10 minut.
Na koniec możesz zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz