Wigilijny kompot z suszonych owoców

Nastaw na noc
Niestety tradycyjny kompot z suszu odstarsza mnie już samym zapachem, nie wspominając już o smaku.
Jako alternatywę polecam kompot z suszonych owoców i nie chodzi tu o to żebyś biegł do sklepu po składniki na kompot. Sprawdź w szafkach jakie masz zapasy owoców suszonych. Wszystkie należą do przemiany Ziemi zatem do smaku słodkiego (sł). Możesz łatwo zmienić poniższy przepis. Kompot zacznij przygotowywać dzień przed Wigilią.








Składniki:
do moczenia na noc:
(sł) paczka suszonych morel, możesz wykorzystać rodzynki, figi, daktyle, 1 laska wanilii (fakultatywnie).
(o) 1 łyżeczka świeżo zmiażdżonych goździków,
(sn) zimna woda do zalania,
(k) 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
(g) skórka z pomarańczy i cytryny
pozostaw do namoczenia na noc

rano:
(sł) 1 łyżka miodu,
(o) kawałek korzenia świeżego imbiru,
(sn) szczypta soli
(k) sok z połowy cytryny, sok z 1 pomarańczy, 1 plasterek cytryny ze skórką,   1 plasterek pomarańczy ze skórką,
(g) 1/2 szklanki czarnej herbaty.

Gotowy kompot

RECEPTURA:
na noc:

(sł) wsyp morele i inne owoce suszone, dodaj wanilię,
(o) dodaj mielone goździki,
(sn) zalej zimną wodą,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny,
Zastaw na noc.





Owoce po odcedzeniu
rano:
wstaw dzbanek na ogień i dodaj w następującej kolejności:
(sł) 1 łyżkę miodu,
(o) dodaj świeży imbir,
(sn) dodaj szczyptę soli,
zagotuj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź owoce od kompotu, koniecznie przez gazę. Owoce możesz wykorzystać później do ciasta lub przerobić na konfiturę.
(k) po wystygnięciu dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i 1 pomarańczy, możesz wkroić po plastrze ze skórką dla efektu wizualnego,
(g) dodaj pół szklanki wystudzonej czarnej herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz