Uszka do barszczu

Farsz
Składniki:
Na ciasto:
(k) 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej,
(g) szczypta kurkumy,
(sł) 1 jajko,
(o) pieprz czarny do smaku,
(sn) 50 gr wody mineralnej, sól do smaku





Uszka przed ugotowaniem
Na farsz:
(sł) kilka pieczarek,
(o) 1/2 duszonej cebuli (najlepiej bez tłuszczu a na wodzie), 2 łyżki otrębów owsianych,
(sn) 3 grzyby mun, sól do smaku,
(k) odrobina soku z cytryny,
(g) 1/2 łyżeczki mielonego jałowca, szczypta tymianku








Uszka po ugotowaniu
RECEPTURA:
FARSZ:
Na początku zajmij się grzybami, uduś pieczarki, zalej wodą a następnie ugotuj mun. Przygotuj cebulę, ja miałam przygotowaną wcześniej (międzyczasie robiłam tez rybę w cebuli). Przygotuj maszynkę do mielenia i łącz składniki w następującej kolejności:
(sł) zmiel duszone pieczarki,
(o) zmiel duszona cebula, całość równomiernie posyp czarnym pieprzem oraz dodaj otręby,
(sn) zmiel grzyby mun, całość posól,
(k) dodaj odrobinę soku z cytryny,
(g) dodaj tymianek i jałowiec.
Całość wyrób rękoma na jednolitą masę.

Barszcz z uszkami
CIASTO:
(k) wysyp mąkę,
(g) na środek wsyp kurkumę,
(sł) w środek rozbij jajko,
(o) dodaj pieprz,
(sn) osól oraz na środek dodaj wodę (możesz dodać mniej, w zależności ile ciasto wymaga)
Ciasto wyrób rękoma na jednolitą masą. Uformuj kulę, rozwałkuj równomiernie i wytnij za pomocą szklanki koła. Delikatnie wypełniaj je farszem (tak jak na pierogi), złóż na pół. Owiń wokół palca, sklej w kółko a górne krawędzie wywiń na zewnątrz. Gotowe :) Teraz należy uszka ugotować:

(g) zagotuj wodę,
(sł) dodaj 1 łyżkę masła ghee lub oleju z pestek winogron,
(o) dodaj 1 łyżkę soli,
(k) pojedynczo wrzucaj uszka do wrzątku,
(o) dodaj odrobinę czarnego pieprzu,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz