Świąteczny piernik z lukrem

Składniki:
na ciasto:
(sł) 4 jajka, 4 łyżki masła ghee, 125 gr miodu, mała rodzynek królewskich lub zwykłych,
(o) 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub korzennej, 1 łyżeczka imbiru,
(sn) szczypta soli
(k) 1 mały kefir naturalny, 2 płaskie łyżeczki sody, 300 gr mąki pszennej razowej
(g) 2 łyżki kakao odtłuszczonego, 1 łyżeczka kurkumy




na lukier:
(sł) 3/4 szklanki cukru pudru,
(o) szczypta mielonego imbiru,
(sn) szczypta soli,
(k) sok z cytryny, tak dużo aż lukier nabierze gęstej płynnej konsystencji,
(g) szczypta kurkumy.





Receptura:
ciasto:
zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia, odsącz wodę

(sł) oddziel białka od żółtek,
ubij białka,
utrzyj żółtka z masłem ghee,
do żółtek z masłem dodaj białka, razem ucieraj,
dodaj miód,
dodaj rodzynki,

(o) dodaj cynamon, przyprawę piernikową i imbir,

(sn) dodaj sól,

(k) dodaj kefir, sodę,

(g) dodaj kakao oraz kurkumę.

Całość ucieraj jeszcze chwilę a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

lukier:
(sł) wsyp cukier puder do kubka z dobrym do trzymania uchem,
(o) dodaj imbir,
(sn) dodaj sól,
(k) dodawaj stopniowo sok z cytryny, rozrabiaj widelcem, jak zacznie być płynny dodaj
(g) kurkumę

Wylewaj na ostudzone ciasto. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz