Świąteczne pieczarki w cieście albo w tempurze jeżeli tak wolicie :)

Jest to przysmak Miśka więc nie może go zabraknąć :)

Składniki:
(sł) pieczarki - w zależności od potrzeb, tłuszcz do smażenia - polecam masło ghee lub olej winogronowy,

na cisto:
(o) szczypta czarnego pieprzu,
(sn) 1/2 łyżeczki soli morskiej, ok. 1/2 szklanki zimnej wody,
(k) 250 gram mąki pszennej razowej,
(g) szczypta tymianku lub kurkumy lub majeranku,
(sł) jajko.

RECEPTURA:
wymieszać składniki na ciasto dokładnie w takiej kolejności jak wymieniłam, musi być gęstsze niż to na naleśniki ale jednocześnie nie za gęste.
Odciąć pieczarkom nóżki. Kapelusze maczać w cieście i smażyć. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem podgrzać w piekarniku, możecie przygotować nawet dzień wcześniej przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz