Świąteczna ryba po grecku inaczej

Wykorzystaj marchew, pietruszkę i selera z zupy wielowarzywnej. A do przyrządzenia ryby bulion również z tej zupy.

Składniki:
do warzyw:
(sł) 3 ugotowane marchwie, 2 ugotowane pietruszki, 3 łyżki masła ghee, kilka ziarenek kminku,
(o) 1/2 białej części pora pokrojona w cienkie krążki (możesz użyć cebuli, pech chciał, że dzisiaj nie miałam w lodówce), 1/2 ugotowanego selera,
(sn) sól do smaku,
(k) łyżeczka soku z cytryny, mały słoiczek (80 gr) koncentratu pomidorowego,
(g) tymianek do smaku.

do ryby:
(sn) 6 kostek lub 3 filety ulubionej morskiej ryby,
(k) odrobina soku z cytryny na każdy kawałek,
(g) tymianek do smaku,
(sł) mielony kminek do smaku,
(o) czarny pieprz do smaku.

RECEPTURA:
do warzyw:
zetrzyj na tarce z dużymi oczkami ugotowane: marchew, pietruszkę i selera.
(g) na rozgrzaną patelnię
(sł) dodaj masło ghee,
(o) pokrojonego w krążki pora,
(sn) równomiernie posól,
(k) dodaj sok z cytryny,
duś do momentu zeszklenia pora,
(g) dodaj tymianek,
(sł) dodaj kminek, marchew i pietruszkę,
(o) dodaj selera, równomiernie oprósz pieprzem,
(sn) równomiernie oprósz solą,
(k) dodaj koncentrat pomidorowy.
Duś razem około 10 minut ciągle mieszając. Wystudź.

do ryby:
gotowanie zupy zakończyliśmy na smaku ostrym a więc zaczynamy od smaku słonego
(sn) do bulionu włóż ulubione filety rybne, ja wykorzystałam mintaja bo go bardzo lubię, bulionu ma być tyle żeby ryba była zakryta,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dodaj odrobinę tymianku,
(sł) dodaj odrobinę mielonego kminku,
(o) dodaj odrobinę pieprzu.
Duś około 10 minut. Odcedź i wystudź.

Wyłóż dno naczynka rybą. Nie musisz się martwić, że się połamie. Na rybę wyłóż warzywa i wstaw do lodówki. W ten sposób uzyskasz zimną przekąskę.
Możesz też ciepłą rybę pokryć ciepłymi warzywami i masz wówczas danie obiadowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz