Piernik z pigwą i lukrem kardamonowym

Pyszne i niesłodkie :)

Składniki na ciasto:
(sł) 5 jajek, mały słoik miodu płynnego, 1/2 szklanki oleju z pestek winogron, 1/2 szklanki rodzynek,
(o) 1 łyżeczka goździków, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu,
(sn) odrobina soli,
(k) 1 łyżeczka sody, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1 mały kefir,
(g) 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka kurkum, 3 łyżki owoców pigwy z nalewki.

Składniki na lukier:
(sł) 3 łyżki cukru pudru,
(o) 1 łyżeczka kardamonu,
(sn) szczypta soli,
(k) sok z cytryny: około 1/2 łyzeczki
(g) 1/2 łyżeczki kardamonu.

RECEPTURA:
(sł) ubij białka, dodaj żółtka, miód i olej,
(o) dodaj świeżo starte goździki, imbir i kardamon,
(sn) dodaj szczyptę soli,
(k) dodawaj stopniowo mąkę i sodę,
(g) dodaj kakao,

(sł) dodaj odsączone rodzynki,
(o) dodaj cynamon,
(sn) dodaj szczyptę soli,
(k) dodaj kefir,
(g) dodaj kurkumę i owoce pigwy.

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Po wystygnięciu przystrój lukrem kardamonowym.
Wykonanie lukru: dodaj po sobie składniki tak jak w składnikach i dobrze wymieszaj łyżką, połóż na cieście. Lukier możesz wykorzystać do przystrojenia świątecznych pierniczków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz