Mintaj w cebuli

 Składniki:
do przygotowania ryby:
(sn) filery mintaja w zależności na ile osób robisz - tu przepis z 3 filetów,
(k) sok z cytryny,
(g) odrobina tymianku,
(sł) odrobina kminku,
(o) pieprz czarny do smaku.




do duszonej cebuli na wodzie:
(o) 4 cebule, pieprz czarny,
(sn) 1 szklanka zimnej wody, 1 łyżeczka soli,
(k) odrobina soku z cytryny, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
(g) odrobina tymianku,
(sł) odrobina kminku.

RECEPTURA:
przygotowanie ryby:
(sn) rozłóż na papierze do pieczenia filery mintaja,
(k) każdy filet polej sokiem z cytryny,
(g) każdy filet oprósz tymiankiem,
(sł) każdy filet oprósz kminkiem,
(o) każdy filet oprósz pieprzem czarnym.
Piecz w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza z każdej strony po 5-7 minut.

przygotowanie cebuli:
(o) obierz cebulę, pokrój w grubą kostkę, wrzuć na patelnię,
(sn) zalej zimną wodą, posyp solą,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dodaj tymianek,
(sł) dodaj kminek.
Duś tak długo aż cebula zmięknie.

(o) oprósz pieprzem,
(sn) dolej zimnej wody jeżeli trzeba, dodaj szczyptę soli,
(k) dodaj koncentrat pomidorowy,
(g) dodaj tymianek,
(sł) dodaj kminek.
Duś jeszcze przez około 10 minut.

Na koniec, na dno naczynka, w którym masz zamiar podać rybę, wysyp odrobinę cebuli. Na cebulę połóż filety mintaja. Całość pokryj równomiernie cebulą. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz