Kruche ciasto na świąteczne paszteciki

Składniki:
(k) 250 gram mąki pszennej razowej, 2 łyżki kefiru naturalnego
(g) 1 łyżeczka kurkumy
(sł) 1 kostka (250 gram) masła extra, 2 żółtka (białka wykorzystaj do posmarowania wierzchu tuż przed pieczeniem)
(o) 1 łyżeczka mielonego imbiru
(sn) 1/2 łyżeczki soli




RECEPTURA:
Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wypełniać wybranym farszem. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Ja zrobiłam dość duże koła ze szpinakiem. Wyszły pyszne - 13 sztuk. Doskonale na wypełnienie nadaje się również farsz przygotowywany do uszek. Można podawać zarówno do świątecznego barszczu jak i do zupy kremu z prawdziwków.

UWAGA!
Idealne ciasto do tart a w wersji wyżej przedstawionej można wypełniać również owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz