Kombu

  • smak słony, natura termiczna bardzo ochładzająca,
  • nawilża suchość,
  • zwiększa ilość płynów Yin,
  • zmiękcza stwardniałe obszary i masy w ciele,
  • korzystnie wpływa na nerki,
  • pomaga wyeliminować szkodliwy śluz,
  • działa moczopędnie i przeciwzakrzepowo,
  • reguluje gospodarkę hormonalną,
  • redukuje guzy i inne narośle,
  • ochładza płuca i gardło,
  • pomaga w kaszlu i astmie,
  • pogłębia oddech,
  • usuwa przerosty grzybów i drożdżowców,
  • pomaga schudnąć :),
  • poprawia strawność roślin strączkowych, wystarczy dodać kombu na koniec gotowania.
UWAGA!
W ciąży należy jedynie sporadycznie spożywać wodorosty a nie należy ich stosować przy niedoborze ognia trawiennego.

Źródło:
"Odżywianie dla zdrowia" str. 650.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz