Zupa selerowa II

Konsekwentnie walczę o kolory, właściwie to dopiero po raz drugi zrobiłam inną zupę niż zieloną i inną niż żółtą (czyli bez kurkumy). W każdym razie dziś podaję przepis na białą a właściwie szarawą zupę selerową. W końcu biały to kolor jesieni i wzmacnia płuca i jelito grube.

Składniki:
(sn) 1-1,5 l zimnej wody, sól morska do smaku, 1/2 łyżki sosu sojowego,
(k) 2 x 1 łyżka soku z cytryny
(g) po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku, 1 liść laurowy,
(sł) masło Ghee (fakultatywnie), 1/2 łyżeczki miodu, 1 korzeń pietruszki, kilka ziarenek kminku,
(o) 1 cebula, 1 seler, 1 biała część pora, pieprz czarny i imbir mielony do smaku.

RECEPTURA:
Etap fakultatywny, możecie go pominąć i po prostu oczyścić i pokroić warzywa przemiany metalu.
(sł) rozpuść masło ghee
(o) smaż na maśle oczyszczonego pora, cebulę i selera,
(sn) delikatnie osól,
(k) dodaj kilka kropel soku z cytryny,
(g) oprósz tymiankiem,

Etap właściwy:
(sn) przygotuj zimną wodę: 1 - 1,5l,
(k) dodaj 1/2 łyżki soku z cytryny,
(g) dodaj majeranek i tymianek,
(sł) włóż pokrojoną pietruszkę i kminek,
(o) dodaj albo podsmażone wcześniej warzywa albo dodaj surowe,

(sn) dodaj sos sojowy,
(k) dodaj 1/2 łyżki soku z cytryny,
(g) dodaj liść laurowy,
(sł) dodaj miód,
(o) dodaj imbir i pieprz.

Gotuj do zmięknięcia selera czyli ok 10-20 minut. Na koniec możesz zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz