Smak gorzki - wprowadzenie

Właściwości smaku gorzkiego:
  • smak o naturze Yin
  • działanie ochładzające
  • powoduje skurcz i skłania energię do kierowania się w dół
  • wskazany szczególnie osobom nadmiarowym czyli krzepkim, ekstawertycznym, z zaczerwienioną twarzą i grubym nalocie na języku
  • działa przeciwgorączkowo
  • wysusza płyny
  • wyprowadza z wilgoć z organizmu
Smak gorzki leczy:
  • stany zapalne,
  • zakażenia,
  • nadmierną wilgoć,
  • zaparcia,
  • usuwa gorąco w sercu,
  • oczyszcza naczynia krwionośne z nadmiaru tłuszczów i cholesterolu,
  • zmniejsza ciśnienie krwi
  • usuwa zastój i ochładza gorąco w wątrobie,
  • nasila skurcze jelit,
  • tonizuje i odżywia nerki i płuca,
  • neutralizuje objawy gorąca pojawiające się w jakiejkolwiek porze roku
Jak ożywać smaku gorzkiego w porach roku:
  • JESIENIĄ - wzmocnić ilość w potrawach
  • ZIMĄ - j.w.
  • WIOSNĄ - zmniejszyć ilość w potrawach
  • LATEM - j.w.
Kto powinien uważać na smak gorzki:
  • osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche,
  • osoby z chorobami kości.
Jakim osobom wskazany  jest smak gorzki:
  • ospałym,
  • otyłym,
  • z nadmiarem wilgoci,
  • przegrzanym,
  • agresywnym.
W przepisach smak gorzki zaznaczam jako (g)

Najpopularniejsze gorzkie produkty w mojej kuchni:
  • kawa naturalna,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • kurkuma,
  • kasza gryczana,
  • wrzątek.
Za Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str. 364-365

1 komentarz:

  1. No właśnie jestem przeziebiona i pierwszy raz w życiu chce mi się kawy bez mleka, a i tymianek, zioło, którego smaku nie znoszę i nigdy nie jem, mi odpowiada. Natura lubi mnie zaskakiwac.

    OdpowiedzUsuń