Śluz

Zioła oczyszczające ze złogów śluzu
Czym jest śluz?
Za Wikipedią: śluz zwierzęcyflegma – bezbarwna ciągliwa substancja wytwarzana przez jedno- lub wielokomórkowe gruczoły śluzowe zwierząt i człowieka występujące w błonie śluzowej (lub w jej sąsiedztwie) narządów wewnętrznych.

Objawy nadmiaru śluzu:
  • częste przeziębienia,
  • dieta dominująca w nabiał, mięso i przetwory z białej mąki,
  • śluzowate wydzieliny z nosa, pochwy czy odbytu,
  • większość problemów związana z okrężnicą, oskrzelami  i płucami,
  • gruby nalot na języku ,
  • sucha, matowa, szorstka skóra,
  • wszystkie wymienione wyżej objawy + gazy są objawem występowania pasożytów w jelitach dlatego regularnie (co najmniej 2 razy w roku) przeprowadzaj program oczyszczania organizmu z pasożytów.
Rzepa
Co to jest śluz TAN
  • galaretowata substancja, bardzo trudna do usunięcia, zgromadzona w tkankach organizmu, pojawienie jej jest skutkiem wychłodzenia narządów wewnętrznych, a szczególnie śledziony - trzustki,
  • to zgromadzone w tkance łącznej mukopolisacharydy, wiążące duże ilości wody i elektrolitów stąd biorą się obrzęki,
  • nie reaguje na środki odwadniające albo tuż po kuracji odwadniającej środkami moczopędnymi śluz TAN ponownie zatrzymuje wodę,
  • powoduje obrzęki, zatyka  kanały przepływu energii, limfy, krwi w żyłach, tętnicach, naczyniach mózgowych, wypełnia jamę brzuszną, płuca – pojawia się trudność w oddychaniu i zaburzenia pracy serca,
  • nadmiar wydzieliny: gromadzi się w zatokach, węzłach chłonnych, gardle, oskrzelach, gruczołach, organach płciowych. Opadając w dół powoduje obrzęki i ociężałość nóg. Może powodować nie gojące się rany na skórze. 
  • sprzyja powstawaniu ociężałości umysłowej, zamulenia, zaburzeniom zapamiętywania i kojarzenia.
Wpływ śluzu TAN na zdrowie:
  • ciało staje nadmiernie i nienaturalnie ciężkie,
  • utrudnione krążenie krwi, płynów ustrojowych i energii Qi,
  • cellulitis,
  • wystający brzuch, twardy i sprawiający dolegliwości,
  • tkanki, mięśnie, mózg i narządy wewnętrzne w stałym głodzie,
  • brak energii i sił oraz ciągły głód, drżenie mięśni,
  • trudny do usunięcia ale możliwy przez stosowanie długotrwałej diety rozgrzewającej oraz przez  zabiegi energetyzujące np. akupunktura, ziołolecznictwo.
Rodzaje śluzu:

Wymienione  niżej określenia dotyczą po prostu śluzu, niemniej jednak w literaturze spotkacie wymienione niżej określenia.

  1. wodnisty śluz = powstaje na skutek spożywania zbyt dużej ilości surowego pożywienia
  2. zbity śluz = powstaje w wyniku jedzenia nadmiernych ilości mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
  3. śluz wywołany gorącem = to śluz żółty lub zielony
  4. zimny śluz = przezroczysty lub biały, bardzo obfity, zazwyczaj towarzyszy infekcjom płuc
  5. patologiczny śluz = powstaje z gorąca w formie żółtej i zielonej
  6. śluz w płucach
  7. żółty śluz
  8. śluz TAN

W jaki sposób pozbyć się nadmiaru śluzu:
  • Program oczyszczania organizmu z nadmiaru śluzu omówiłam już jakiś czas temu. Warto zastosować się do tych zaleceń.
  • usuwanie śluzu gorzkim smakiem,
  • usuwanie śluzu smakiem ostrym szczególnie w płucach
  • usuwanie śluzu smakiem słodkim: okazuje się, że dobrej jakości nierafinowane węglowodany złożone tworzą cienką, zdrową powłokę śluzową ale już nadmiar powoduje skutek odwrotny,
  • śluz w płucach  najlepiej usuwać następującymi produktami: fenkuł, kozieradka, siemię lniane, pieprz kajeński, rukiew wodna, czosnek i inne cebulowate, chrzan, rzepa, świeży imbir, rzodkiew, rzodkiew daikon, grzyby, trawy zbożowe, wodorosty, pokrzywa, podbiał, korzeń omanu, liść dziewanny drobnolistnej

Czego nie wolno jeść?
  • podgrzewanego miodu, odpada zatem picie porannej kawy z odrobiną miodu, miód surowy natomiast pomaga eliminować nadmiar śluzu i wilgoci. Pamiętaj jednak, że dzienna dawka miodu to 1 łyżeczka!!!
  • sardynek
  • produkty pochodzenia zwierzęcego a zwłaszcza wieprzowina przyczyniają się do namnażania ciężkiego śluzu, który zakłóca oddychanie, blokuje zatoki, układ moczowy i trawienie
  • produkty mleczne i mlekopochodne
  • leki i substancje chemiczne
  • cukier rafinowany
  • zboża i rośliny strączkowe również są śluzotwórcze z tym, że nie produkują śluzu patologicznego
  • nie wolno jeść późno w nocy bo układ pokarmowy nie może właściwie trawić zgromadzonych w ciągu dnia posiłków
  • dang gui czyli biały korzeń arcydzięgla
  • orzeszków ziemnych
Co jest wskazane do jedzenia:
Pokrojona rzodkiew
Pieczarki











  • cytrusy ponieważ rozrzedzają śluz,
  • dynia powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła,
  • pieczarki bo pomagają organizmowi pozbyć się śluzu,
  • małże pomagają w pozbywaniu się stanów wilgoci i to nie tylko w górnych drogach oddechowych, pomocne są także przy upławach,
  • miód surowy natomiast jest bardzo pomocny w walce ze śluzem, niezwykle ważne jest jednak zachowanie proporcji w jego spożyciu,
  • papaja bo nie tylko łagodzi nadmiar śluzu ale również zawiera tzw. enzymy papainowe które pomagają trawić białka, usuwają osad z zębów, usuwają robaki,
  • sałata i seler to właściwie jedyne warzywa, które łączą się z owocami. One też podobnie jak cytrusy, dynia, pieczarki, małże, miód i papaja osuszają stany wilgoci a zatem śluz.
  • kapusta chińska natura termiczna ochładzająca, smak słodki. Nie tylko pomaga w pozbyciu się śluzu ale również nawilża jelita i leczy zaparcia ale UWAGA! nie powinny jeść jej osoby z niedoborem Qi
  • rukiew wodna: natura termiczna ochładzająca, smak ostry, gorzki i słodki. W odróżnieniu od kapusty chińskiej wzmacnia Qi ale może zaostrzyć przypadki częstomoczu
  • rzodkiew i rzepa stanową podstawę dla osób walczących z nadmiarem śluzu. O rzepie doczytacie tu a o rzodkwi tu.
  • napar z natki gorczycy szczególnie zalecany jest przy przeziębieniach i kaszlu
  • wodorosty np. kombu, kelp, nori, wakame, mech irlandzki i mech korsykański: pomagają w pozbyciu się patologicznego śluzu,  hijiki,
  • persymona bo nawilża płuca i rozrzedza śluz, nawilża śledzionę-trzustkę i działa łagodząco na śluzówkę żołądka,
  • ocet,
  • pokarmy zielone: algi i trawy zbożowe, doczytasz o nich w sekcji Superpokarmy
Źródła:
  1. Powszechne dziś błędy żywieniowe a niebezpieczny śluz TAN
  2. Otyłość - czy można z tym schorzeniem walczyć i jakimi sposobami
  3. Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz