Rzodkiew

Rzodkiew ma naturę termiczną ochładzającą, smak ostry i słodki.

Właściwości rzodkwi:
  • nawilża płuca
  • rozrzedza śluz w zatkanych zatokach, chrypy, oczyszcza z flegmy
  • usuwa zastój pożywienia łagodząc nieustawność i wzdęcia
  • odtruwa i oczyszcza z toksyn
  • zapobiega infekcjom wirusowym
  • łagodzi stany związane z nadmiarem gorąca: krwawienie z nosa, plucie krwią, czerwonkę i potyliczne bóle głowy
  • to lekarstwo na kamienie żółciowe i kamicę nerkową (przez kilka tygodni przyjmować po 1 startej łyżce rzodkwi)
Jak dawkować?
  • kilka rzodkiewek 2 lub 3 x dziennie
  • lub 1/2 filiżanki soku 2 x dziennie
UWAGA!
Rzodkwi powinny unikać osoby z objawami niedoboru i zimna.

Paul Pitchford  "Odżywianie dla zdrowia" str. 613

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz