Pasztet z pieczarek

Składniki:
(sł) ok 1 kg pieczarek, 1/2 brokuła, 2 jajka, ser żółty (fakultatywnie),
(o) 1 łyżeczka mielonego kardamonu, pieprz kolorowy do smaku, 3 łyżeczki otrębów owsianych,
(sn) 1 płaska łyżeczka soli morskiej,
(k) kilka gałązek bazylii, pęczek koperku, 3 łyżeczki bułki tartej,
(g) po 1 łyżeczce tymianku i majeranku.





RECEPTURA:

(sł) zacznij od starcia żółtego sera,
(sł) ugotuj lub podduś pieczarki tak jak lubisz, wystudź,

(sł) zmiel w maszynce do mielenia przygotowane wcześniej pieczarki oraz surowego brokuła, dodaj jajka,
(o) dodaj kardamon, pieprz oraz otręby,
(sn) dodaj sól,
(k) zmiel w maszynce bazylię oraz koperek, dodaj bułkę,
(g) dodaj majeranek i tymianek.

Wymieszaj składniki i wyrób ciasto ręcznie. Wyłóż pół ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyżłób małe koryto i wzdłuż blachy i uzupełnij je serem. Wyłóż resztę ciasta na ser. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Zdjęcie będzie później jak tylko sprzęt zostanie naprawiony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz