Ocet

Właściwości octu:
  • kwaśny a więc jak każdy produkt w przemianie kwaśnej pomaga wątrobie rozkładać tłuszcze i białka,
  • ogrzewający a  nie odświeżający (co stanowi pewien wyjątek w produktach pięciu przemian),
  • dodatkowo zawiera smak gorzki,
  • krótkotrwale a więc tuż po spożyciu pobudza krążenie energii Qi,
  • odpręża zablokowaną wątrobę (a szczególnie miód wymieszany z octem jabłkowym),
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego o pobudza trawienie ponieważ niepasteryzowany ocet zawiera enzymy ułatwiające trawienie,
  • usuwa zastój krwi i hamuje krwawienia,
  • stosowany w leczeniu krwawienia z odbytu, wymiotów krwią i krwotoków z nosa (1 łyżeczka octu wymieszana w filiżance wody),
  • szybko zmienia zastój emocjonalny - szczególnie u dzieci,
  • neutralizuje toksyny i zatrucia pokarmowe,
  • stosowany w celu usunięcia pasożytów z surowych warzyw (warzywa mocz przez 15 minut w roztworze 1 łyżki stołowej octu na 4 l wody),
  • usuwa grzybicę,
  • łagodzi objawy wilgoci: obrzęki, nadwaga, nadmiar śluzu,
  • łagodzi podrażnienia skóry na skutek ukąszeń owadów.
Uwagi:
Jak dawkować ocet:
  • 2 lub 3 razy dziennie 1 łyżeczka octu na 1 filiżankę miodu,
  • dodatkowo można dodać miód aby zwiększyć skuteczność mieszanki przy objawach: nudności, zły nastrój, zmiana diety,
  • dla osób przechodzących na dietę roślinną: 1 łyżeczka octu lub sok z 1/4 cytryny wymieszany z wodą,
  • w celu neutralizacji toksyn i zatruć pokarmowych: 1/4 łyżeczki octu co 15 minut aż do usunięcia objawów zatrucia,
  • w celu usunięcia grzybicy mocz chore miejsca codziennie,
  • w celu złagodzenia skutków po ukąszeniach owadów regularnie nacieraj chore miejsca.
Jakie osoby powinny uważać na ocet:
  • z oznakami niedoboru trawiennego ognia: wodniste stolce; język: blady, obrzmiały, wilgotny; uczucie zimna,
  • wątłe a więc z ogólnym niedoborem,
  • z uszkodzonymi i słabymi mięśniami,
  • z reumatyzmem.
Jak zrobić dobry niepasteryzowany ocet: 

Przepis nr 1ocet ze skórki jabłek:
  • obrać kila jabłek i skóry wrzucić do słoja,
  • zalać wodą zmieszaną z cukrem w proporcji: 1 łyżka cukru na 1 szklankę wody
  • słój przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu
  • po 2 tygodniach powstały ocet zlać do butelki.
Przepis nr 2 z całych jabłek:
  • jabłka (ich ilość zależy od pojemności naczynia) umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce,
  • otrzymaną miazgę (razem z gniazdami nasiennymi) włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja,
  • na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba,
  • naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni,
  • 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką,
  • po 10 dniach przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia,
  • na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić,
  • po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek,
  • przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis nr 3, według mnie najrozsądniejszy:
  • umyj kilka jabłek, 
  • pokrój na małe kawałki i wrzuć do gąsiorka lub słoja, z
  • zalej wodą z cukrem ( 1, 5 łyżki na litr, zagotuj i ostudź), woda musi w całości pokryć jabłka, 
  • naczynie zatkaj korkiem ze szmatki i postaw w ciepłym miejscu, by owoce sfermentowały, 
  • po 3 - 4 tygodniach zlej ocet do słoja, przecedzając go przez kilkakrotnie złożona gazę,
  • rozlej do butelek i szczelnie zamknij.


Źródła:
  1. Barbara Temelie "Odżywianie według Pięciu Przemian" str.102
  2. Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str 248-249
  3. Przepis na ocet jabłkowy nr 1 pochodzi ze strony: http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/529935,1,Przepis-na-ocet-jablkowy--sprawdzony-przepis-na-ocet-jablkowy.html
  4. Przepis na ocet jabłkowy nr 2 pochodzi ze strony: http://www.biomedical.pl/uroda/otylosc-przyprawa-ktora-leczy-ocet-jablkowy-36.html
  5. Przepis nr 3 pochodzi ze strony: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=70587&sid=1b1073d4b44f4a02b81137ae94764ce6

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz