Duszone pieczarki

Doskonała propozycja zarówno jako dodatek do kasz lub mięs, baza zupy kremu lub baza do pasztetu.

Składniki:
(sł) ok. 1 kg pokrojonych w paseczki pieczarek
(o) pieprz kolorowy do smaku, świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku,
(sn) 1/2 szkl. zimnej wody, sól morska
(k) 1 łyżka soku z cytryny,
(g) 1/2 szklanki wrzątku, 1/2 łyżeczki tymianku.

RECEPTURA:
(sł) umyj pieczarki, pokrój i wrzuć na patelnię,
(o) dopraw pieprzem i gałką,
(sn) dodaj zimną wodę i sól,
(k) dodaj sok z cytryny,
(g) dopraw tymiankiem i dolej wrzątek.
Całość duś pod przykrywką około 15 minut. Na koniec odcedź a wywaru możesz użyć jako bazy do zupy. Podobnie robimy z wodą po makaronie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz