Banany

Banan: natura termiczna bardzo ochładzająca, smak słodki.

Właściwości bananów:
  • nawilża jelita i płuca,
  • lekkostrawne,
  • leczy zaparcia i wrzody,
  • wzmacnia Yin,
  • zmniejsza pragnienie,
  • nawilża suchość,
  • leczą hemoroidy (w tym celu gotować niedojrzałe na parze razem ze skórką 2x dziennie na pusty żołądek),
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • wykorzystywane w leczeniu uzależnień z objawami gorąca i pożądaniem cukru,
  • leczą nadciśnienie bo są bogate w potas.
Właściwości gotowanych bananów:
  • leczą suchość płuc,
  • leczą suchy kaszel.

Właściwości zielonych niedojrzałych bananów:

  • właściwości ściągające,
  • leczą biegunkę, zapalenie okrężnicy, hemoroidy.
Kto powinien jeść banany:
  • osoby starsze,
  • alkoholicy,
  • dzieci z wyjątkiem tych wychłodzonych, mało aktywnych i słabych.
Kto nie powinien jeść bananów:
  • osoby z chorym jelitem grubym ponieważ banany produkują wilgoć w jelicie grubym,
  • osoby wychłodzone, mało aktywne i słabe dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz