Zupa ze smażonych porów

Składniki:
(sł) ok 4-5 łyżek masła Ghee, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
(o) 2 całe pokrojone pory, 2 żabki czosnku, pieprz kolorowy
(sn) sos sojowy, sól morska
(k) nać z selera, natka pietruszki
(g) 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku,  ok. 1/2l wrzątku


RECEPTURA:
(sł) rozgrzać  patelnię teflonową, rozpuścić masło Ghee

(o) pokroić pory i czosnek, umyć, wsypać odsączony na rozgrzany tłuszcz, smażyć pod przykryciem ok. 5 minut
(sn) posolić do smaku, ja dodałam 1 łyżkę soli morskiej
(k) posypać pokrojoną nacią selera lub inną zieleniną
(g) dodać majeranek, całość zalać ok 1/2 litra wrzątku

(sł) dodać kminek

(o) dodać pieprz kolorowy do smaku
(sn) dodać ok 1/2 łyżki sosu sojowego
(k) posypać pokrojoną natką pietruszki (ja dodaję dużo bo lubię) i nie nakrywać już
(g) dodać tymianek
całość dusić ok 1-2 minuty już bez przykrycia . Na koniec zmiksować. Pycha! Mój maluch poprosił o dokładkę.

Podobnie można wykonać Zupę ze smażonej dyni.
A o właściwościach pora doczytasz tu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz