Zupa ze smażonej dyni


Składniki:
(sł) ok 4-5 łyżek masła Ghee, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, ok. 1/2 kg dyni
(o) 1 cebula, 2 żabki czosnku, pieprz kolorowy, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
(sn) sos sojowy, sól morska
(k) nać z selera, natka pietruszki
(g) 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku,  ok. 1/2l wrzątku


RECEPTURA:
(sł) rozpuścić masło Ghee dodać pokrojoną w drobną kostkę wyczyszczoną i bez skórki dynię, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut
(o) pokroić cebulę i czosnek, umyć, wsypać odsączony na rozgrzany tłuszcz, smażyć pod przykryciem ok. 5 minut (sn) posolić do smaku
(k) posypać pokrojoną nacią selera lub inną zieleniną
(g) dodać majeranek, całość zalać ok 1/2 litra wrzątku

(sł) dodać kminek
(o) dodać pieprz kolorowy i imbir 
(sn) dodać ok 1/2 łyżki sosu sojowego
(k) posypać pokrojoną natką pietruszki (ja dodaję dużo bo lubię) i nie nakrywać już
(g) dodać tymianek
całość dusić ok 1-2 minuty już bez przykrycia . Na koniec zmiksować.

Podobnie można wykonać Zupę ze smażonych porów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz