Zupa selerowa

Składniki:

(g) 2 l wrzątku, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka majeranku
(sł) 2 marchwie, 1 pietruszka, 3-4 ziemniaki, 1/2 łyżeczki kminku
(o) 1 seler (bulwa), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru, pieprz cayenne na czubku noża, pieprz kolorowy do smaku
(sn) sól do smaku
(k) nać z selera, nać z pietruszki (ile kto lubi)


RECEPTURA:
(g) zagotować wodę dodać kurkumę i tymianek
(sł) dodać pokrojone: marchew, ziemniaki i pietruszkę
(o) dodać pokrojonego selera, cebulę, czosnek i pieprz cayenne 
(sn) dodać ok 1 łyżkę soli morskiej
(k) dodać umytą i pokrojoną nać z selera

(g) dodać majeranek
(sł) dodać kminek
(o) dodać imbir i pieprz
(sn) dosolić (można zabielić mlekiem sojowym zamiast soli albo użyć i soli i mleka sojowego)
(k) dodać natkę pietruszki
Całość gotować ok. 30-40 minut. Jeżeli chcesz uzyskać efekt zielonej zupy to od momentu dodania naci selera nie przykrywaj garnka. Jeżeli efekt wizualny nie ma znaczenia gotuj pod przykryciem bo wówczas nie utracisz witamin.  Jeżeli zupę zamierzasz zmiksować to warzywa po prostu pokrój na grubo. Jeżeli wolisz zupy nie miksowane wówczas postaraj się ładnie pokroić warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz