Schab ze śliwką i pietruszką w majeranku

Składniki: 
(sn)  sól morska, schab
(k) natka pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny
(g) tymianek, majeranek do smaku
(sł) suszona wydrylowana śliwka, odrobina kminku
(o)  kolorowy pieprz do smaku

RECEPTURA:

Rano zalej śliwki wrzątkiem i odstaw, przed faszerowaniem odsącz z wody, śliwka musi być chłodna

Jeżeli masz dość duży kawałek schabu to po prostu wbij w środek nóż i faszeruj tak jak podałam poniżej. Ja niestety miałam dość mały kawałek i dlatego przygotowałam go jak poniżej: 

Wnętrze schabu:
(sn)  odsącz schab z marynaty, oczyść z przypraw, natnij do połowy i rozbij tłuczkiem do mięsa, tak żeby ścianki były równe, nie za cienkie, na zdjęciu widać grubość
(k) do środka włóż 3 gałązki natki pietruszki
(g) dopraw tymiankiem
(sł) ułóż ściśle śliwki 
(o)  posyp kolorowym pieprzem do smaku
Zroluj tak jak sushi, ja nawet użyłam maty bambusowej, możesz związać sznurem odpornym na wysokie temperatury.
 
Zewnątrz: 
(sn)  schab delikatnie oprósz solą morską
(k) polej sokiem z cytryny
(g) posyp sporą ilością majeranku, tak żeby pokryć cały wierzch schabu
(sł) delikatnie posyp kminkiem 
(o) dopraw pieprzem
Całość włóż do rękawa do pieczenia. Zepnij spinkami rękaw - także na środku. Piecz w temperaturze 180 lub 200 stopni Celsjusza około 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz