Sałatka śniadaniowa

Składniki:
(sł) makaron razowy, 1 łyżka masła sezamowego
(o) 3-4 rzodkiewki, pieprz kolorowy do smaku
(sn) sos sojowy, algi hijiki
(k) 1 łyżka soku z cytryny, natka pietruszki ile kto lubi
(g) 1/2 łyżeczki tymianku 









UWAGI
Jak przygotować hijiki?
zalać wodą na 10 min., odcedzić. Algi zwiększają trzykrotnie swą objętość w trakcie moczenia. Moczone dłużej tracą swe cenne właściwości.
Jak ugotować makaron?
Przygotowując sałatkę zawsze używam makaronu nie wykorzystanego wcześniej. Jeżeli chcesz przygotować specjalnie sałatkę to ugotuj makaron w następujący sposób:
(g) zagotuj wodę
(sł) wsyp makaron, dodaj 1 łyżkę oleju z winogron
(o) dodaj szczyptę imbiru
(sn) dodać 1 łyżkę soli
(k) dodać szczyptę bazylii lub natki pietruszki
Jak przygotować rzodkiewki?
pokroić w cienkie prążki i przez 1 min gotować na parze. W ten sposób będą lepiej strawne i nie stracą witamin.


Receptura:
(sł) ugotowany makaron wymieszać z masłem sojowym
(o) dodać rzodkiewki, oprószyć pieprzem
(sn) dodać sos sojowy i hijiki (ja dodaję dużo alg bo je lubię)
(k) dodać sok z cytryny i natkę pietruszki
(g) dodać tymianek 



Sałatkę robi się szybko i jest bardzo smaczna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz