Pieczarki

Pieczarki mają naturę termiczną ochładzającą a smak słodki.

Właściwości pieczarek:
  • obniżają poziom tłuszczu we krwi,
  • harmonizują przepływ Qi,
  • wspomagają oczyszczanie z nadmiaru śluzu,
  • zdolności antybiotyczne,
  • stosowane w leczeniu zakaźnego zapalenia wątroby
  • wspomagają wytwarzanie białych krwinek,
  • działają przeciwguzowo,
  • zwiększają odporność,
  • pobudzają apetyt,
  • łagodzą objawy odry,
  • zmniejszają "toksyczne gorąco" spowodowane nadmiarem mięsa w diecie. 
  • jeżeli jesz mięso to powinieneś również jeść pieczarki ponieważ ułatwiają strawność mięsa oraz jajek dzięki czemu przeciwdziałają tworzeniu się toksycznych złogów w organizmie
Na podstawie:
  1. Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia" str. 601-602
  2. Barbara Temelie "Odżywianie według Pięciu Przemian" str 85

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz