Pasztet z fasoli mung

Składniki:

(sł) paczka fasoli mung (ok. 250 gr), 1 jajko, 2 ugotowane marchewki
(o) 1 zeszklona cebula, 1-2 ząbki czosnku, pieprz kolorowy do smaku
(sn) sos sojowy i porządna garść alg hiziki 
(k) natka pietruszki, ok 1/2 szklanki bułki tartej
(g) 1 łyżeczka kurkumy , 1 łyżeczka tymianku


RECEPTURA:
(sł) dzień wcześniej zalać fasolę wodą, następnego dnia ugotować ją z dodatkiem algi kombu, fasola mung dość krótko gotuje się jak na strączkową bo ok. 20-30 minut, odsącz, wystudź a następnie przekręć przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać 2 ugotowane wcześniej marchewki, marchewki albo pociąć w kostkę albo również przekręcić przez maszynkę (ja przekręciłam) dodać 1 jajko
(o) zeszklić cebulę z czosnkiem i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać pieprz kolorowy do smaku
(sn) dodać przygotowane wcześniej algi hiziki (tu znajdziecie informację jak je przygotować) dodać sos sojowy
(k) dodać pokrojony pęczek natki pietruszki  oraz ok 1/2 szklanki bułki tartej
(g) dodać kurkumę  i tymianek
Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć do blachy na papier do pieczenia i piec ok 1 godziny w temperaturze ok. 200-220 stopni Celsjusza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz