Łosoś na parze

Składniki:
(sn) filet z łososia, sól morska
(k) koperek, 1 łyżeczka soku z cytryny
(g) 1 łyżeczka kurkumy, szczypta tymianku
(sł) szczypta kminku
(o) imbir i kolorowy pieprz do smaku



Marynata do łososia
(sn) łososia delikatnie posypać solą
(k) skropić odrobiną soku z cytryny
(g) zalać spirytusem lub wódką
(sł) odrobina cynamonu
(o) posypać imbirem
wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę


Receptura:
(sn) odcedzony z zalewy filet z łososia posypać delikatnie solą
(k) skropić sokiem z cytryny i posypać koperkiem
(g) posypać kurkumą i tymiankiem
(sł) posypać kminkiem
(o) posypać  imbirem i kolorowym pieprzem do smaku

Gotować na parze przez 20 min pod przykryciem. Ja gotuję na papierze do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz