Masło Ghee - na czym smażyć?

Kochani, od jakiegoś czasu regularnie publikuję moje przepisy, w których to zazwyczaj polecam olej winogronowy do smażenia. Najzdrowszym jednak tłuszczem do smażenia jest masło sklarowane. Przepis znajdziecie tu.

Co to jest masło klarowane?
to masło pozbawione pochodzących z mleka substancji stały. To właściwie jedyny zdrowy tłuszcz nasycony.


Właściwości masła klarowanego:
  • równoważy gospodarkę hormonalną
  • wzmacnia odporność ponieważ podnosi poziom interferonu
  • zapobiega chorobie Alzheimera
  • przyśpiesza gojenie ran i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym (szczególnie wskazane przy wrzodach czy zapaleniu okrężnicy)
  • ułatwia trawienie pokarmów
Możesz kupić gotowe masło w sklepie internetowym lub w hipermarkecie. Uważam jednak, że zdecydowanie lepiej przygotować je samemu. Masz wówczas pewność, że dobrze je oczyściłeś i wykorzystałeś do przygotowania masła dobre masło a nie żaden mix, których pełno na półkach w sklepach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz