Ciasto gruszkowe bez cukru

Bazą tego ciasta jest ciasto, które zawsze mi wychodzi. Tym razem spróbowałam zastąpić cukier miodem. Ciasto jest bardzo smaczne i dużo zdrowsze. Urosło trochę mniejsze ale za to jaki piękny aromat miodu unosił się w trakcie pieczenia.
Składniki:
(sł) 4 jaja, mały słoik płynnego miodu naturalnego 250gr, masło ghee lub olej z pestek winogron ok 0,2l, 1 gruszka do przystrojenia
(o) 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu
(sn) szczypta soli
(k) 200 gr maki pszennej razowej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
(g) 1/2 łyżeczki kurkumy

RECEPTURA:
(sł) ubić białka, dodać żółtka i dalej ubijać, dodać miód i dalej ubijać, dodać ilej
(o) wsypać imbir i kardamon
(sn) dodać szczyptę soli
(k) delikatnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia
(g) dodać kurkumę

Wszystko chwilę razem miksować. Następnie wlać ciasto do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Przystroić wierzch wcześniej pokrojoną gruszką. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok 1 godzinę
A o właściwościach gruszki doczytasz  tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz