Zupa z dyni

Na dzisiejszą pluchę za oknem przepis w sam raz. Maluch mówi "Ale ostre!" a jakie miłe ciepełko po płuckach mi się rozchodziło :D

Zupa z dyni
Składniki:
(g) wrzątek, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku
(sł) 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 łyżeczka kminku, 1 kg dyni, olej winogronowy do smażenia
(o) 1 łyżeczka imbiru, 1 suszone chilli, 2 pory, 6 ząbków czosnku, czarny pieprz
(sn) sól
(k) 1 łyżeczka cytryny, natka pietruszki do smaku

Receptura:
(g) zagotować wodę,
(sł) wkroić marchwie, pietruszkę, dodać 1 łyżeczkę kminku (zupa zostanie zmiksowana więc może być cały)
(o) dodać 1 łyżeczkę imbiru, pokroić na grubo całe pory (łącznie z liśćmi) i dodać umyte, zetrzeć chilli w moździerzu, wrzucić czosnek (zupa zostanie zmiksowana więc może być cały)
(sn) dodać 2 łyżki soli
(k) dodać sok z cytryny

(g) dodać kurkumę, majeranek i tymianek (jeżeli ktoś lubi liść laurowy to teraz należy go dodać)
(sł) dodać wcześniej podduszoną na oleju winogronowym pokrojoną dynię
(o) doprawić czarnym pieprzem
(sn) dodać sól do smaku
gotować tak ok 15-20 min. Wyjąć marchew i korzeń pietruszki
(k) dodać pokrojoną natkę pietruszki
teraz zmiksować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz