Jabłka z cynamonem

Przedstawiam Wam recepturę na pyszne jabłka z cynamonem. Przepis lekko rozgrzewający z dominującym smakiem kwaśnym w pierwszej wersji, którą szczególnie polecam. Polecam ją z dwóch przyczyn. Dominujący kwaśny smak najskuteczniej przytępia zapotrzebowanie na puste słodycze a cynamon reguluje poziom cukru we krwi.
Jabłka na ciepło można wykorzystać jako samodzielny deser. Idealnie nadają się też do ciast: szarlotki, pleśniaka czy też mojej ulubionej tarty.


Wersja I
Składniki:
(k) 4 kwaśne jabłka
(g) 1/2 szk wrzątku
(sł) 1 banan (jeżeli ktoś lubi) , 2 łyżeczki cynamonu
(o) 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu
(sn 1 szk zimnej wody
 
Receptura:
(k) obrać i pokroić jabłka jak kto lubi, ja kroję grubo by zachować kawałki a jeżeli ktoś woli ciapę to można sobie drobno posiekać, podsmażyć na patelni teflonowej ok 3 min.
(g) zalać wrzątkiem i przykryć na kolejne 3-5 min. co jakiś czas mieszając
(sł) wkroić banana, dodać cynamon i dobrze wymieszać. Banan doda naturalnej słodyczy. Pamiętajcie, że jest opcjonalny.
(o) dodać imbir i kardamon i dobrze wymieszać
(sn)  zaleć zimną wodą i dusić ok 10 min.


Wersja II

Składniki:
(sł) 4 słodkie jabłka, 2 łyżeczki cynamonu
(o) 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu
(sn) 1 szk zimnej wody
(k) 1 łyżeczka soku z cytryny
(g) 1/2 szk wrzątku
 
Receptura:
(sł) obrać i pokroić jabłka jak kto lubi, ja kroję grubo by zachować kawałki a jeżeli ktoś woli ciapę to można sobie drobno posiekać, podsmażyć na patelni teflonowej ok 3 min., dodać cynamon
(o) dodać imbir i kardamon i dobrze wymieszać
(sn)  zaleć zimną wodą i dusić ok 10 min.

(k) zalać sokiem z cytryny
(g) zalać wrzątkiem i przykryć.
Całość dusić ok 10 min.

Nadmiar wody można po prostu odparować zdejmując przykrywkę z patelni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz