Sałatka z fasoli mung i orzechów włoskich

Składniki:
(g) prażone orzechy włoskie UWAGA! orzechy są (sł) jednak wszystkie produkty prażone należą do (g)
(sł) fasola mung
(o) imbir, pieprz
(sn) sól
(k) sok z 1/2 cytryny

Receptura:
  • Zalej czystą wodą na noc fasolę mung (sł)
  • Następnego dnia ugotuj fasolę mung tak jak poniżej:
    1. (g) zagotuj wodę
    2. (sł) wsyp fasolę mung (możesz wlać z zalewą w której fasola moczyła się przez noc)
    3. (o) dodaj szczyptę imbiru
    4. (sn) dosól delikatnie
    5. (k) dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Razem gotuj ok. 45 minut

  • połam orzechy włoskie, następnie upraż je na rozgrzanej patelni teflonowej. UWAGA! Prażysz po to by zabić pasożyty w orzechach
  1. (sł) wsyp ostudzoną i odcedzoną fasolę mung do miski
  2. (o) dodaj 1/2 łyżeczki imbiru i dopieprz do smaku
  3. (sn) dosól do smaku
  4. (k) wlej pozostałą część soku z cytryny
  5. (g) dodaj ostudzone prażone orzechy
UWAGA! Sok z cytryny zapobiega wzdęciom po strączkowych :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz