Mój przysmak - kasza jaglana z marchewką

Składniki:
(k) sok z cytryny, natka pietruszki
(g) kurkuma, tymianek
(sł) kasza jaglana, 2 x marchew, opcjonalnie olej z pestek winogron, koper włoski
(o) 1 cebula, 3 ząbki czosnku, suszony imbir, pieprz czarny
(sn) sól

Receptura

Przygotowanie kaszy takie samo dla I jak i II opcji
  • nagrzej patelnię teflonową, 
  • wsyp odpowiednią ilość kaszy (dla 2-3 osób szklanka będzie duża), 
  • upraż przez 3-5 minut, 
  • zalej wrzątkiem, 
  • opłucz pod zimną bieżącą wodą, 
  • ponownie wsyp na patelnię i zalej wrzącą wodą w proporcjach: 3 porcje wody na 1 porcję kaszy, 
  • gotuj pod przykryciem aż do wyparowania wody, 
  • po wyparowaniu zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na co najmniej10 minut

I opcja dietetyczna:

(g) zagotuj wodę
(sł) dodaj szczyptę kopru włoskiego
(o) dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek
(sn) dosól do smaku
(k) dodaj łyżeczkę soku z cytryny

(g) dodaj łyżeczkę kurkumy, szczyptę tymianku
(sł) dodaj pokrojoną marchewkę
(o) dodaj 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, delikatnie dopieprz
(sn) odrobinę dosól
(k) wsyp posiekaną pietruszkę - ja sypię dużo bo lubię :)
duś przez ok 20 minut do zmięknięcia marchewki

Przed podaniem wymieszaj kaszę z warzywami. Pycha! Naturalna słodycz :)

II opcja z olejem - tę wolę bo lubię duszoną cebulę ale powinnam przygotowywać tę I :)

(sł) nagrzej patelnię i wlej olej z pestek winogron
(o) podduś cebulę aż się zeszkli następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek
(sn) dosól do smaku
(k) dodaj łyżeczkę soku z cytryny
(g) dodaj łyżeczkę kurkumy,

(sł) dodaj pokrojoną marchewkę
(o) dodaj 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, delikatnie dopieprz
(sn) odrobinę dosól
(k) wsyp posiekaną pietruszkę - ja sypię dużo bo lubię :)
(g) dodaj ponownie szczyptę tymianku.
duś przez ok 20 minut do zmięknięcia marchewki

Przed podaniem wymieszaj kaszę z warzywami. Pycha! Naturalna słodycz :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz