Kawa na dzień dobry

Kawa pita we właściwych proporcjach czyli do 2-3 filiżanek dziennie (zwróć uwagę na słowo filiżanka a nie kubek - choć ja mam mały kociołek :) ) bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Przede wszystkim wzmacnia nerki a także oczyszcza jelita. Pij ją jednak zawsze na pusty żołądek. Pamiętaj jednak, że piszę tutaj o kawie gotowanej a nie parzonej. Zapamiętaj też, że właściwości takie ma kawa bez żadnych mlecznych dodatków. Mleko co prawda neutralizuje wpływ kawy na próchnicę ale w medycynie chińskiej jest odradzane bo większość ludzi jest na nie uczulona, bo jest przeznaczone dla cieląt bo kto dziś znajdzie krowę która daje czyste bio mleko. Jeżeli znajdziesz takie to możesz je pić no ale chyba musiałbyś wyjechać do Tybetu :)
Pamiętaj, że kawa w nadmiarze silnie zakwasza organizm i źle wpływa na wątrobę a więc pij ją z umiarem. Nadmiar kawy uszkadza też jelito grube. Zanikają naturalne włoski służące do przepychania pozostałości a i organizm przyzwyczaja się do sztucznego wspomagania wydalania.
A i pamiętaj o tych plantacjach, na których wyzyskuje się ludzi płacąc im marne wynagrodzenia podczas gdy producenci kawy bogacą swoje kieszenie.
Swoją drogą warto byłoby poszukać informacji o takich plantacjach w których panują godne warunki życia.

Ale wracając do receptury na poranną kawę:
(g) zagotuj wodę, wsyp 2 łyżeczki kawy
(sł) zawsze dodaj odrobinę miodu, nawet jeżeli preferujesz gorzką kawę - dodaj miodu choćby na końcu noża
gotuj ok 5 minut

Przepisów dotyczących kawy planuję więcej bo bardzo ją lubię :)
Kawa z ekspresu czy też parzona tradycyjną polską metodą czyli po turecku nie ma właściwości zdrowotnych. Jeżeli musisz wypić kawę a nie masz możliwości ugotowania jej to wypij kawę z ekspresu.
Uwielbiam kawę z ekspresu ale tak się rozsmakowałam w kawie gotowanej, że traktuję teraz ekspres jako maszynę zawalającą miejsce w kuchni, a mam kuchnię naprawdę mikroskopijną...



1 komentarz:

  1. Słuszna uwaga odnośnie parzenia kawy: wiele osób słodzi kawę cukrem, co jest kompletnym błędem. Powinno się ją słodzić miodem, dzięki czemu jest ona dużo zdrowsza i dostarcza znacznie więcej energii niż taka słodzona normalnie. Dzięki wielkie za świetną recepturę i życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń